29 septembrie – Sărbătoarea Arhangelului Mihael

mihaelÎn timpurile vechi, era cunoscut faptul că ființele conducătoare ale omenirii își au fiecare domeniul de activitate specific anumitor perioade din an. Astfel, marilor Arhangheli le reveneau câte un anotimp, în care activitatea lor se făcea simțită în mod deosebit: primăvara (Rafael), vara (Uriel), toamna (Mihael) și iarna (Gabriel).

Și la noi, tradiția ortodoxă a știut aceste lucruri și a situat sărbătoarea de Mihail și Gavril pe 8 noiembrie, la trecerea dintre toamnă și iarnă.

Totuși, importanța zilei de 29 septembrie este deosebită, deoarece ne invită să sărbătorim forțele ce provin de la acest cel mai înalt dintre Arhangheli. De la el, sufletul uman primește daruri precum inițiativa, curajul, înțelepciune spirituală și conștiență limpede.

Mihael este cel care, în lupta sa cu balaurul, folosește sabia de foc a discernământului sau conștienței spirituale. Este, de aceea, forța care – la moartea exterioară a naturii, din punct de vedere fizic – eliberează și trezește sufletul uman și îl face purtător de inițiative și atitudine verticală.

Arhanghelul Mihael este totodată și conducătorul timpurilor noastre (între anii 1879-2233), activitatea sa în lume remarcându-se prin deschiderea granițelor, cosmopolitism, ridicarea sufletului conștienței în interiorul oamenilor. Să ne pătrundem cu o dispoziție de toamnă mihaelică!